środa, 8 maja 2019

Wegański budyń trzyskładnikowy na mleku roślinnym własnej roboty. Czy da się zrobić budyń bez mleka krowiego? Da się!

domowy budyń wegański, wege budyń, mleko roślinne domowej roboty, mleko owsiane
Właśnie zajadam się pierwszym, wymyślonym przeze mnie budyniem w wersji dla wegan. Wyszedł przepyszny, a czas jego wykonania nie różni się zbytnio od ugotowania produktu w proszku dostępnego w supermarkecie.

Do zrobienia budyniu potrzebowałam: gęstego mleka roślinnego przygotowanego na bazie płatków owsianych, kakao i słodzika - w tym przypadku użyłam stewii. Zacznijmy od mleka - a właściwie napoju roślinnego, mlekiem nazywamy jedynie produkty odzwierzęce. Do przygotowania jednej porcji gęstego napoju owsianego potrzebowałam 1 i pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody oraz tyle samo płatków owsianych, może ciut mniej - posiłki przygotowuję "na oko". Płatki namoczyłam na noc, a następnie zblendowałam i przecedziłam przez jałową gazę wyciskając gęsty, kremowy napój. Podgrzewając w rondelku bazę dodałam kakao - dwie łyżki. Energicznie mieszając (uwaga grudki!) doprowadziłam do wrzenia. Dosłodziłam do smaku. 
Zblendowane płatki posłużyć mogą jako dodatek do domowej roboty bułeczek, chlebków czy ciast - nie wyrzucajcie ich, to cenny półprodukt, którego żal nie wykorzystać. 



Jak widzicie - wygląda fenomenalnie i tak też smakuje. To pożywna przekąska, a także alternatywa dla tradycyjnego drugiego śniadania w leniwe sobotnie przedpołudnie. Taki produkt pozbawiony jest zbędnej chemii. Następnym razem dokładnie zmierzę składniki i zrobię edycję wpisu.

Jestem ciekawa czy przepis przypadł Wam do gustu i czy przygotowany budyń zasmakował. Czekam na komentarze. 

62 komentarze:

  1. Rzeczywiście budyń prezentuję się fenomenalnie i na pewno też tak smakował. Bardzo ciekawa inspiracja. :)

    Pozdrawiam
    Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością ugotuję :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Maniam, zrobiłas mi smaka na budyń, już dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo uwielbiam budynie - i te zdrowe i te niekoniecznie :)

      Usuń
  4. Uwielbiam budynie, co prawda robię je normalnie na mleku, ciekawe czy taki by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ja nie wiedziałam, że zrobienie samodzielnie budyniu jest takie proste! :) No i na pewno o wiele zdrowsze niż te zapaczkowane proszki. :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, domowy jest najlepszy☺

    OdpowiedzUsuń
  7. No pewnie, ze sie da. Ja robie na mleku ryżowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo wygląda pysznie, chętnie zrobię :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  9. o proszę można? Można! Ciekawe czy i ile różni się taki budyń wege od tradycyjnego.
    Dziękuję za obserwacje i też zaobserwowałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Wygląda na prawdę bardzo dobrze i jak apetycznie :) mmm! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No jestem bardzo ciekawa smaku tego budyniu, czy dużo różni się od takiego zwykłego kupnego

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :) też myślałam o wersji na mleku roślinnym :) super :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz może, czy z takiego kupnego napoju roślinnego też wyjdzie? Bo mam np. "mleko" orkiszowe i chętnie bym zrobiła taki budyń! (choć rozsądek mi podpowiada, że taka zblendowana masa jest chyba bardziej gęsta i dawałaby lepsze rezultaty 🤔)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały pomysł, podziwiam. Bardzo chętnie spróbuję takiego budyniu. Na bank pyszny, na zdjęciu wygląda genialnie. <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś idealnego dla mojej siostry, która jest weganką :) ja najczęściej robię sobie mleko kokosowe z płatków kokosowych albo z miąższu kokosa :) Pysznie wygląda ten twój budyń <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę zrobić, ja robiłam z wiórków ale coś mi nie szło :)

      Usuń
  16. A czemu mojego komentarza nie było? skasowany? ;) A ja tak ładnie chwaliłam ten budyń ( mimo że nie lubię budyniu)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja ostatnio pokochałam budyń jaglany ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie. Na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojej tak mi przykro, ale ja nienawidzę budyniu ;(
    Lecz ładnie wygląda. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę spróbować bo mi nigdy nie gęstnieje na mlekach roślinnych :(

    OdpowiedzUsuń
  21. O mamo! muszę sobie go zrobić, ale złapałam smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja często robię na domowym mleku kokosowym☺

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię krowie mleko i cóż zrobić... ;) Mimo to chętnie wypróbuję Twój przepis z ciekawości! :) Tyle, że ja biol-chem-fiz i jestem człowiekiem liczbą, więc poczekam na konkretne ilości. :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Za tradycyjnym budyniem jakoś nigdy nie przepadałam, bo nie lubię i nie piję mleka. Ciekawe czy można taki budyń ugotować na sklepowym napoju mlekozastępczym?

    OdpowiedzUsuń
  27. Tego budyniu jeszcze nie jadłam. Ale dzisiaj zrobię sobie wersję truskawkową.

    OdpowiedzUsuń
  28. Aż się głodna zrobiłam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  29. Super, że tu trafiłam! Już wiem, co jutro zjem na drugie śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak byłam dzieckiem to budynie były moim ulubionym daniem :) Teraz je omijam i staram sie raczej rzadko je jadać :) Ale twój mnie totalnie zaciekawił:)

    Buziaki:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  31. Zamiast kakao muszę kiedyś użyć karobu ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam budynie domowej roboty! Choć rzeczywiście zwykle dodaję do przepisu mleko krowie. Raz natomiast jadłam budyń czekoladowy bazujący na kaszy jaglanej i mleczku kokosowym. Takiego przepisu, jaki Ty podajesz, jednak jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja jestem właśnie na etapie ograniczania nabiału a najlepiej wykluczenia go z diety :) polubiłam się bardzo z mlekiem roślinnym więc chętnie wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia